Kotikenttä - Arto Tolsa Areena

Arto Tolsa Areena

Puistotie 9-11

48100 Kotka

 

Arto Tolsa Areena on Kotkassa sijaitseva jalkapallostadion. Stadion sijaitsee Kotkansaarella Katariinan kaupunginosassa. Kotkan urheilukeskus valmistui vuonna 1952 Helsingin olympiakisoja varten. Stadion tunnettiin pitkään tällä nimellä, mutta nimettiin uudelleen suositun kotkalaisen jalkapalloilijan Arto Tolsan mukaan vuonna 2000 tehdyn peruskorjauksen myötä.

Stadion toimii Kakkosessa pelaavan Kotkan Työväen Palloilijoiden kotikenttänä . Kenttää käyttää myös Ykkösessä pelaava FC KooTeePee. Kenttää on käyttänyt myös Kotkan TP (kausina 1999 ja 2000).  KTP, Kotkan Jäntevä ja Kotkan Reipas ovat pelanneet kentällä keskinäisiä paikallisotteluitaan pelatessaan kaikki Kolmosessa 2010.

Miten saavun AT Areenalle? kts >>> kartta sivun alaosassa

- Jos saavut linja-autolla niin jää bussista pois Kotkan linja-autoasemalla (ei Karhulan linja-autoasema). Linja-autoasemalta on max. 5 min kävelymatka AT Areenalle

- Jos saavut junalla niin sinulla on kaksi mahdollista pysäkkiä josta jäädä junasta, molemmat sijaitsevat Kotkansaaren toisella laidalla: Kotkan rautatieasema sekä Kotkan satama, molemmista on noin 15 min kävelymatka. Kotkan sataman pysäkki lienee mukavampi koska lyhin kävelyreitti vie Kotkan keskustan läpi. 

- Omalla autolla saavuttaessa voit ajaa aivan AT Areenan viereen jossa on pysäköintipaikat arviolta sadalle autolle

Mikäli olet ajoissa liikenteessä niin matkan varrella voit pistäytyä KTP Bingossa joka on matkan varrella sekä linja-autolta että junalta tullessa.

 

Kenttä ja katsomot

Stadion on suunniteltu erityisesti jalkapallolle, eikä siellä ole yleisurheilukentän juoksuratoja kentän ympärillä, joten katsomot ovat lähellä kenttää. Pelikentän mitat ovat 105 * 65 metriä, mikä jää hieman UEFA:n  suosituksesta 105 * 68 metriä. Kenttä on valaistu 1200 luksin voimin ja kentän luonnonnurmi on varustettu putkistotyyppisellä lämmitysjärjestelmällä pelikauden pidentämiseksi.

Stadionin istumapaikkojen yleisökapasiteetti on nykyisin 4 780. Pääkatsomoon mahtuu yleisöä hieman alle 2 000, aurinkokatsomoon 1 500 ja päätykatsomoon 780. Päätykatsomo rakennettiin peruskorjauksen yhteydessä vuosituhannen vaihteessa. Vuonna 2005 asennettiin pääkatsomoon uudet kuppityyliset istuimet. Stadionin puukatsomo eli aurinkokatsomo on viralliselta nimeltään Satamakatsomo. Kannattajien keskuudessa puukatsomon osa on nimetty Ossi Kummun, KTP:n intohimoisen kannattajan mukaan.

 

Helsingin Olympialaiset 1952

Kotkan urheilukeskuksessa pelattiin neljä Helsingin Olympialaisten jalkapallo-ottelua ja kentän yleisöennätykset ovatkin sitä perua. 15. heinäkuuta pelattiin kentällä karsintasarjan ottelu Neuvostoliitto-Bulgaria (2–1 ja.), jonka katsojamäärä oli 10 637 tai 10 950. Ottelussa oli katsomoiden lisäksi runsaasti yleisöä Tupakkavuoren rinteessä, jossa ei ollut vielä silloin Kotkan uimahallia. Pääkatsomon eteen oli pystytetty lisäpenkkejä. 16. heinäkuuta pelattiin ottelu Egypti-Chile (5–4), jonka katsojamäärä oli 5 354.

Alkusarjan ainoa Kotkassa pelattu ottelu oli Luxemburg-Brasilia 20. heinäkuuta, joka päättyi 1–2 Brasilian voittoon 6 971 katsojan edessä. 24. heinäkuuta pelattiin puolivälierä Unkari-Turkki (7–1). Ottelun katsojamääräksi on ilmoitettu lähteestä riippuen jopa 20 000 tai ainoastaan 4 431.

 

Yleisöennätykset

Olympiakisojen ennätysyleisön lisäksi suurimmat seurojen yleisöennätykset ovat KTP:n yleisöennätys 6 325 katsojaa kaudella 1981 Kopareita vastaan.

 

Muut tapahtumat

Jalkapallon lisäksi stadionilla on järjestetty myös muita tapahtumia, muun muassa Puolustusvoimain lippujuhlan päivän paraatikatselmus 2010. Stadionin ympäristössä on hiekkakenttiä, jotka toimivat harrastuskenttänä jalkapallolle ja pesäpallolle. Talvisin ne jäädytetään luistinradoiksi. Hiekkakentillä on järjestettty myös koiranäyttelyitä ja sirkusesiintymisiä.